KAYNAĞIMIZ: KİTAP SÜNNET İCMA VE KIYAS'TIR

Öncelikli İlimler

www.ehlisunnetyolu.net
Öncelikli İlimler

ÖNCELİKLİ ÖĞRENİLMESİ GEREKLİ OLAN BİLGİLER VE İLİMLER HANGİLERİDİR.?

YAZAR: Celal Yağmur

Merhaba arkadaşlar,bu haftaki konumuz,bir müslümanın öncelikle öğrenmesi gerekli olan ilimler ve bilgiler hangileridir onları göreceğiz bu yazımızda…

Öncelikle şunu belirterek konuya başlamak istiyorum.İslamiyette hangi ilim ve hangi bilgi olursa olsun,ilk baş vurulması gerekli olan kaynak,Kur’an ve Hadis’ler dir.Önceliğimiz bunları okuyarak anlayarak işe başlamamızdır.! Tabi bunları anlayabilmek için kavraya bilmek içinde alanında uzman olan Müfessir ve Muhaddis derecesinde olan insanlara ve bazı ilimlere ihtiyaç duyulmaktadır.? Çünkü herkes Müfessir ve Muhaddis olamaz…Bir müslüman öncelikle üzerine farz olan ibadetleri,helalleri,haramları,
emirleri ve yasakları öğrenmekten başlamalıdır dinini öğrenmeye.! Bu birinci ve en önemli olan kuraldır.! Önceliğimiz,inandığımız tapdığımız ve iman ettiğimiz Allah’a nasıl kulluk yapabileceğimizi öğrendikten sonra,O’nun emirlerini,yasaklarını yani ahkam-ı islamı öğrenip bununla birlikte dinimizin helallerini ve haramlarını öğreneceğiz…

Kişi dininin helalini,haramını,emrini ve yasağını bilmeden öğrenmeden istediği kadar ilim sahibi olsun boştur.! Bunları öğrendikten sonra önem sırası itibari ile öğrenilmesi gereken ilimleri ve bilgileri öğrenmeliyiz..? Yine tekrarlamam gerekirse,öncelik ve aciliyet şu yukarıdaki bahsettiğim konulardır.! Çünki şu Ayet-i Kerime bize bunu anlatıyor; ” Ben insanları ve cinleri ancak beni bilsinler ve bana ibadet etsinler diye yarattım.!” (Zariyat 56) Öyle ise önceliğimiz O’na ibadet etmek ve kul olabilmektir…İbadet edebilmek içinde,ibadetleri ne şekilde ve nasıl yapabilmemizi öğrenmektir..Allah’ın razı geleceği ve hoşnut olacağı ibadet nasıl olmalıdır önce bunları öğreneceğiz.! Kısacası,önce kul olmayı öğreneceğiz.! Kul olmayı öğrenmeden,Nuh olmaya çalışmayacağız.! Bu Ayet ve diğer ibadetlere atıfta bulunan Ayetleri gözönüne alırsak,demekki birinci ve en önemlisi bu kaideleri açıklayan ibadetleri öğrenmemizdir.!

Allah katında Ondan başka ilah olmadığını tasdik ettikten sonra en sevimli iş,O’na kulluk etmektir,yani ibadet,yani namaz.! İmanın alameti ve dışa vurması kişinin namaz kılıp kılmaması ile alakalıdır.! Her kim olursan ol.! Ne iş yaparsan yap.! Önceliğin Allah’a kulluk yapmak olmalıdır.! Önce O’na kul olmayı öğreneceksin.! Kulluğunda en belirgin alameti yine namazdır.! Öyle ise Allah’ın razı geleceği,kabul edeceği ve hoşnut olacağı namaz nasıldır bunları öğrenmemiz lazımdır.Namaz sadece eğilip kalkmaktan ibaret değildir.! Namazın kendine göre kuralları ve adabı vardır.Çünkü O dinin direğidir.Direği sağlam olmayan bina çökmeye mahkumdur.! Namazı sağlam olmayanında Ahireti meçhuldur.!

Aslında konumuz Namaz değil,ilim ile alakalıdır fakat,hani gerekli ve önemli ilim demiştikya,Namazında dinimizdeki önemini ve yerini belirtmek için,kişinin öncelikli öğrenmesi gereken bilgilerinin namazla alakadar olan kısmını belirtmek için namazıda izah etmek durumunda kaldık…

Bunları belirttikten sonra,,,Yani kişi bu bilgileri öğrenip tatbik ettikten sonra,öğrenilmesi gerekli olan bilgileri ve ilimleride öğrenmelidir..! Bunlar nedir diye soracak olursanız bunlar; Sırası ile,,,Akaid,Tevhid,Esma-ül Hüsna,Fıkıh ilimleri ve bilgileridir.Buradaki ilimlerin kimini tas tamam öğrenmek gerekliyken,kiminide senin dini ihtiyaçlarını karşılayabilecek kadarını öğrenmek kâfidir..Mesela,Akaid ve Tevhid her müslümanın öğrenmesi gerekli olan bir ilimdir.! Fıkıh ise senin dini ihtiyaçlarını karşılayabilecek kadarını öğrenebilirsen bu kâfidir,daha fazlasınıda istersen öğrenebilirsin,bunda her hangi bir kısıtlama yok.! Tevsir ilmi,Hadis ilmi,Tasavvuf ilmi ise,artık senin kapasitenle alakalı olarak,dilersen bunlarada bakabilirsin…

Bu önemli kuralları ve kaideyi belirttikten sonra,birazda islama,insanlığa ve ahlaka faidesi olmayan bilgilerden ve ilimlerden bahsedelim.? Bunlarıda şu şekilde sıralayabiliriz; Sihir (Büyücülük) Falcılık,Yıldızlara bakarak kader tayin etmek,Müneccimlik,Kelam ilminin bir kısmı ( Bu kısım,münazara tartışma atışma nefislerini tatmin etme kısmıdır) Bunlara ilaveten,sadece dünyalık elde etmek için uğraşılan ilimler ve bilgilerin tamamı.! İşte bu ve benzeri ilimlerin hepside Şeytani ilimlerdir.!

Bundan sonra birde bağnazlık denen bir olay vardır.! Dinimiz hiç bir şekilde bağnazlığı kabul etmemektedir.! Bağnazlığı en güzel ve anlayacağımız şekilde anlatmaya çalışırsak,şu örnek kâfidir deriz? Örnek şuki; Bir insan düşününki,,,kafasını ceviz kabuğunun içine sokmuş,o küçücük kabuğun içindeki hayatı ilim ve islam zannedip,bütün ömrünü orada harcayan bir gafildir.! O kabuğun içindeki ilmi yeterli ve en önemli ilim kabul edip,diğer ilimlerle uğraşmayan kendini akıllı sanan delinin biridir o insan.! Yine o küçücük kabuğun içindeki dünyayı islam zanneden,kabuk dışındaki insanlarıda gafil zanneden,zavallının biridir O..! İslamı ve ilmi sadece o kabuğun içine sığdırmaya çalışan,bütün olaylara o kabuk penceresinden bakan cahilin biridir O..! Halbuki,bizlerdeki ilim denizlerdeki bir damla su dahi olamazken,bağnaz insanlar islamı ve ilmi o küçücük ceviz kabuğundan ibaret olduğuna inanır hakiki ilim ve islam budur derler.! Ama bilmezlerki,islam ve ilim o ceviz kabuğuna sığmayacak kadar büyük bir derya olduğunu.?

Şimdi ise gelelim her ne kadarda dini olmayan ama insanlığın faidesine sunulan ilimlere ve mesleklere: Öncelikle şunu belirtelim.! İnsanlığın faidesine olan her icat her bilgi ve her meslek kutsaldır…Bunların en önemlileri,Öğretmenlik,Doktorluk,Zıraati meslekler,Fen’i meslekler,Kimyavi meslekler,vs vs sıralayabiliriz…Daha bir çok meslekte vardır faideli olarak,biz örnek olsun diye bir kaç isim verdik sadece…Eğerki bu meslek ile uğraşan erbaplar bunun yanında islami bir yaşantılarıda varsa,yapmakta oldukları meslekleride Allah indinde ibadet olarak görülecektir…Yok islami bir yaşantı değilde,şeytani bir yaşantıları varsa,dini olarak hiç bir getirisi olmayacaktır bu mesleklerin.! Ama Allah teala dilerse sırf insanlığa faide verdikleri için sadece o işin ecrini verecektir.Tabi o ecir kişiyi Cehennemden koruyup Cennete götürürmü burası muamma.? Bu bahside burda bitirelim…

Şu yukarıdaki hususları belirttikten sonra,gelelim konumuzun ikinci kısmına.Bu ikinci kısımdada ilmin ve bilginin dinimiz ve dünya hayatımız için ne kadar gerekli olduğundan bahsedeceğiz…

DİNDE İLMİN VE BİLGİNİN GEREKLİLİĞİ

Bir insan ve toplum düşününki,şu geçici dünyaki mevki makam ve nimetlerine ulaşmak için ömrünün yüzde altmışını bu nimetlere ulaşabilmek için harcamaktadır.! Bir makama ve mevkiye ulaşabilmek için,otuz kırk yılını okumak ile geçirmektedir.Bu okuma sırf geçici olan o makama ulaşması içindir.! Bu uğurda yüzlerce kaynak kitaplar okuyup,geceleri sabahlara kadar çalışıp uykusuz bırakabiliyor kendini.! Bizim bunlara itirazımız yoktur tabiki.! Çünkü Rasulullah (Sav) Efendimiz; Okuyan mü’min,okumayan mü’minden üstündür buyurmuşlardır…Hiç ölmeyecek gibi dünyaya,yarın ölecekmiş gibi Ahirete çalış sözü meşhurdur…

Buradaki çıkartmamız gereken ders,,,Geçici olan bir makam ve nimetler için harcadığımız ömrümüzü,niçin ebedi ve kalıcı olan bir alem içinde harcayamıyoruz.? Ne zamanki nefislerimize bu soruyu sorarsak,gerçeği ve hakikatı anlamış olacağız…

“İkra” (Oku) Diye başlayan bir dinin mensuplarıyız bizler elhamdulillah.Doğruları yanlışlardan ayırt edebilmemiz için okuyup araştırma yapmalıyız.! Dinimizin mesajlarını tam olarak anlayabilmek için,okuyup araştırma yapmalıyız.Aksi takdirde kulakdan duyma bilgilerle haraket edersek Allah korusun helak olabiliriz.! Hele şu yaşadığımız yüzyılın fitnelerini gözönüne alırsak,insanlığın ne kadar bilgiye ve ilme muhtaç olunduğunu göreceksiniz…
Kendinizi,ailenizi,komşunuzu,akrabalarınızı ve tüm insanlığı ıslah etmenin ve islam yapabilmenin anahtarı ve şifresi okumak ve ilim öğrenmektir.! Unutulmamalıdırki,ilim ile bilgi ile feth edilen bir ülke,,,Kılıç ile savaş ile feth edilen bir ülkeden daha hayırlıdır…(Buradaki feth’ten kasıt,o ülke halkına islami yaşamı öğretmektir) Bir insanın gönlünü,ilim ile almak feth etmek,,,Korku ile gönül almaktan daha evladır…Çünkü o insan size inandığından ve dininize iman ettiğinden değil,,,Sizden korktuğu için iman etmiş olacaktır.! Bu örnekte şuna benzerki; Temelini sağlam yapmadan alalacele kurulan binaya benzemektedirki..! Binayı bir an önce tamamlamak için,en önemli olan kısmına,yani temeline önem vermeden sırf binanın güzelliği görünsün ve nefisleri tatmin etsin diye bina dikmeye benzemektedir.! Bu tür binalar ise her zaman yıkılmaya ve dağılmaya mahkumdur…

Irak,Suriye,Afkanistan,Mısır…Bunlar cehaletten ve bilgisizlikten dolayı dağılan bir kaç ülke.! Halhazırda Suudi Arabistan gibi İran gibi sözüm ona Şer’i yönetilen gelişmiş ülkelerde ise Vehhabilik gibi,Şi’i’lik gibi sapık bir inanış hakim olmuştur insanlarda.! Tüm bunlar gösteriyorki,mühim olan bir ülkenin tabelasında islam yazması değildir.! Halkının kalplerinde ve gönüllerinde islam yazmasıdır.! Bunun oluşabilmesi içinde,ilime ve bilime önem gösterilmesi gereklidir.! Her yanlışın ve kötülüğün başlangıcı Cehalettir…

Dinimizde özellikle tebliğ işleriyle uğraşan kardeşlerimiz bu ilimlerle daha çok ilgilenmelidirler.! Üç beş kelime öğrenipte ben tamamım deyip tebliğe başlayan kişi büyük bir hata yapacaktır.! Burda benim şu sözüm aklıma geldi,,,”Kul olmayı öğrenemeden,Nuh olmaya çalışmayınız” Yani demem şuki,,,Önce iyi bir alt yapıya sahip olun,sonra üstüne şehrinizi kurmaya başlayın…Yoksa altyapı arıza verirde akan lağamlar,şehrin üstüne çıkarda,kendi pisliklerinize boğulursunuz maazallah.! (Pislikten kasıt,,Bilgisizlik ve Cehalet)

Yukarıdaki verdiğim tüm örnekler,islamın yani dinimizin ilme ve bilime ne kadar önem verdiğini anlatmak içindi…

İslami ilimler dünya sadeti içinde,Ahiret sadeti içinde olmazsa olmaz çok değerli birer hazinedirler.! Allah’ın rızasına ulaşmakmı istiyorsunuz,,,Oku ve ilim öğren.! Cennetemi girmek istiyorsunuz,,,Oku ve ilim öğren…Cehennemden kaçmakmı istiyorsunuz,,,Oku ve ilim öğren…Hem dünyada hem Ahirette makam mevki sahibi olmakmı istiyorsunuz,,,Oku ve ilim öğren vs vs örnekleri çoğaltabiliriz…İşte tüm bunlar ve daha bir çok hayırlı işler için dinimizin en çok gerek duyduğu haslet ilimdir.! Aslında konuyla alakalı öyle çok yazılacak çizilecek hususlar varki,bunları anlatmaya kalksam,ne ben yazabilirim nede siz okuyabilirsiniz.? Bu sebepten konuyu mümkün oldukça kısa ve anlaşılır şekilde izah etmeye çalıştık…

Hepinize hayatlarınızda başarılar diler,dünya ve ahiretlerinizin hayırlı olmasını temenni ederim…Es selamün aleyküm

YAZAR: Celal Yağmur

www.ehlisunnetyolu.net
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ